Mandelic acid – tulajdonságai és alkalmazása

Az aszkorbinsav és az alfa-hidroxisavak közül ismertebb, a mandelic sajnálatos módon nagyon kevés figyelmet kap. Pedig ez az ásványi sav, amely a szőlő magaiból képződik, kiváló felhasználási lehetőségeket kínál a bőrápolásban. Az alábbiakban megvizsgáljuk, milyen előnyöket nyújt a mandelikus sav bőrének.

Mi a mandelikus sav?

A mandelic sav (benzósav) egy alfa-hidroxi sav, amelyet először a szőlő magaiból nyertek ki, ezért ezt általában szőlősavnak is nevezik. Mivel egykettős kötésű aminosav, ami a bőrtermészetes vízmegkötő HDL-ből származik, amelyek az edényfalán keresztül lépnek be a bőr sejtjeibe. Ez segít a bőr hidratálásában és rugalmasságának növelésében. Ez az aminosav fokozatosan felszabadul, amikor bőrére kerül, és segíti a bőr megújítását, a ragyogást, a szövetüregesítést és a pigmentáció javítását.

Mandelikus sav – előnyei

A mandelikus sav rendkívül hatékony hidratáló, mivel képes megkötni a nedvességet a bőrben. Az antioxidáns tulajdonsága miatt küzd a szabad gyökökkel szemben, ami minimalistálja a bőröregedést és megszünteti a bőr felületén lévő ráncokat. Még ha a szabadgyökök ártalmat okozhatnak a bőrnek, erősen köti a nedvességet, segít kontrollálni a faggyútermelést, csökkenti a pattanásokat és a bőrszárazságot. Természetes pH-ja 4,2, ami közelebb áll az emberi bőr pH-jához (4,5 – 5,5), és ezáltal csökkenti a bőr eltömődésének, vagyis a rábbiásodásának kockázatát. Tökéletesen alkalmas a mély ráncok feltöltésére. A mandelikus sav kiválóan alkalmazható akár a száraz, akár a zsíros bőr típusokhoz, kitűnő mélytisztító, és gyorsan helyreállítja a bőr egyensúlyát. A ricinusolaj-rezisztenciája miatt számos olyan kozmetikai eszközben használják, amelyek testápolásra szolgálnak.

Mandelikus sav – felhasználási területek

Mandelikus sav különböző bőrproblémák kezelésére használható, például mély ráncok ellen, pattanások és egyéb bőrbetegségek kezelésére. Az arc, a nyak, a dekoltázs és az arc ilyen ápolásában elengedhetetlen az alfa-hidroxisavak használata. A hiperpigmentáció, például a régi napégettemi nyomai és a melasma elleni harcban is sokat segíthet. Jól használható a bőr szárazságának kezelésére. Az arzhidratálás és a kollagén szintézis fokozása által a bőr fiatalabbnak néz ki. Közvetlenül a mandelikus sav valósítja meg ezt, mint az egyik legerősebb alfa-hidroxi sav. Az arclemosókat és arcszeszt használva segíti a tisztítást a makeup és smink eltávolításában, segít eltávolítani a salakokat, és csökkenti a pattanásokat. Mandelikus sav a sörték fehérítésére is alkalmas. Az alfa-hidroxi savak kiválóan összehangolva, a sörték rugalmasabbá, simábbá és kiszámíthatóvá válnak. Az alfa-hidroxi savakat rendszeresen gondoznak, és folyamatosan megőrzik bőrük szépségét és egészségét. A mandelikus sav egyben alkalmas az arcradírozásra is. A mandelikus sav felhasználható a gyógyítás és sebkezelés erősítésére, mivel a mikrokeringés javulásával és a simább bőr elérése révén ez az alfa-hidroxi sav segít az elasztikus rostok erősítésében.

Előnyök és hátrányök mandelikus sav alkalmazásakor

Előnyök:

  • Hidratáló hatású
  • Antioxidáns, szabadgyökök elleni védelem
  • Csökkenti a bőrszárazságot
  • Csökkentheti a pattanásokat
  • Vannak olyan tulajdonságai, amelyek segítenek megszüntetni a mély ráncokat
  • Kiválóan alkalmas a testápolásra
  • Növeli a sörték rugalmasságát és csillogását
  • Javíthatja a bőr megjelenését

Hátrányok:

  • Bőrirritációt okozhat, ezért fontos, hogy alkalmazás előtt mindig teszteljük azt.
  • Egyesek használata után b